International Conference at the University of Bern

Transnational Perspectives on Soviet Cutting-Edge Technology

Second International Conference of the joint German-Swiss Research Group “Nuclear Technopolitics in the Soviet Union” (NucTechPol).

January 31 – February 1, 2019

Hallerstrasse 6, 3012 Bern
Room 205

The second international conference organized by a bi-national research cluster of the universities of Bern, Heidelberg and Tübingen aims at a broader contextualization of Soviet nuclear history within the trans-national history of Soviet high-technology.
Many aspects of emerging technologies such as nuclear energy, spaceflight or computing were genuinely transcending the responsibility, competence and jurisdiction of nation states.
At the same time, border-crossings were clearly limited to certain actors and their professional as well as personal networks across the “blocs”.

Program (PDF, 1.3 MB)

International Workshop at the University of Bern

Tracing the Agency of Sound

An international workshop organized by the Sounds of anti-Jewish Persecution research group at the University of Bern.

The workshop aims to bring together historians, sound studies scholars, anthropologists, psychologists and linguists in order to think about the impact of sound experience in changing historical contexts.

Friday, February 8 - Saturday, February 9, 2019
UniS, Room B-102,
Schanzeneckstrasse 1, 3012 Bern

Workshop Homepage

Institutspreis 2018

Der Institutspreis 2018 geht an Pater Thomas Fässler

Das Direktorium hat in seiner Sitzung am 12. Dezember 2018 beschlossen, den Institutspreis 2018 in Anerkennung seiner Dissertationen zu verleihen an:

P. Thomas Fässler, “ Von Fürstäbten, Aufklärern und Revolutionen. Das Kloster Einsiedeln in der Umbruchszeit des ausgehenden 18. Jahrhunderts“

Die Verleihung des Preises erfolgte im Rahmen des Institutsapéros am 19. Dezember 2018.

Zusammenfassung der Dissertation (PDF, 138KB)

Buchpräsentation

Moritz von Brescius: German Science in the Age of Empire: Enterprise, Opportunity and the Schlagintweit Brothers

26.04.2019, 18:00 Uhr bis 20:00 Uhr